Τα κουνούπια και οι άλλοι «επισκέπτες» της θερινής περιόδου

Τα κουνούπια και οι άλλοι «επισκέπτες» της θερινής περιόδου

Κάθε χρόνο, μόλις αρχίσει να ανεβαίνει ο υδράργυρος ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους «ανεπιθύμητους επισκέπτες» του καλοκαιριού: ερπετά, τρωκτικά, κουνούπια, σκνίπες και άλλα ενοχλητικά έντομα.

Το Υγειονομείο του Δήμου μας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για έλεγχο της κατάστασης, όπως υγειονομικούς ψεκασμούς, τοποθέτηση προνυμφοφάγων ψαριών στα στάσιμα νερά των ποταμών, τοποθέτηση δολωμάτων και καθαρισμό οικοπέδων και άλλων ανοιχτών χώρων από την ξηρή βλάστηση. Τονίζεται όμως ότι ο καθένας από μας ξεχωριστά οφείλει να λάβει τα μέτρα του για να προστατευθεί. Κι αυτό διότι οι δικές μας επιλογές, η δική μας διαρρύθμιση του χώρου του σπιτιού και της αυλής μας μπορεί να προσκαλέσουν αυτούς τους «επισκέπτες». Σύμφωνα και με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Κράτους, οι οποίες έχουν και την ευθύνη και το συντονισμό για όλη την ανθελονοσιακή εργασία, είμαστε και εμείς υπεύθυνοι.

Για παράδειγμα, σε μια τυπική αυλή υπάρχουν πολλοί πιθανοί χώροι εκκόλαψης κουνουπιών. Μια μικρή γλάστρα ή ένα δοχείο με νερό που έχουμε για τα κατοικίδιά μας, μπορεί να λειτουργήσει ως πιθανή εστία ανάπτυξης κουνουπιών. Ο πρώτιστος και βασικός τρόπος αντιμετώπισης των κουνουπιών είναι μέσω των δικών μας πολύ απλών ενεργειών, δηλαδή μέσω της αποστράγγισης στάσιμων νερών και του αδειάσματος των δοχείων που περιέχουν νερό. Όσον αφορά τις σκνίπες, αυτές αντιμετωπίζονται με το καθάρισμα της αυλής και του κήπου από τη ξηρή βλάστηση, τα φύλλα κλπ. όπως επίσης και με τη συχνή συντήρηση των γρασιδιών. Εάν η αυλή και η κατοικία μας είναι καθαρή και απαλλαγμένη από αχρείαστα υλικά και αντικείμενα και ακαθαρσίες, τότε δεν θα έχουμε ούτε ποντικούς.

Μετά το τέλος της χειμερίας νάρκης, την εμφάνισή τους κάνουν και τα φίδια. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος και δεν πρέπει να τα σκοτώνουμε, καθώς βοηθούν στον φυσικό έλεγχο των τρωκτικών, των άλλων «επισκεπτών» της θερινής περιόδου. Εξάλλου, μόνο ένα είδος φιδιού από τα οκτώ που απαντούν στο νησί μας διαθέτει δηλητήριο τόσο δυνατό που μπορεί να είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι από τη στιγμή που μας δαγκώσει ένα τέτοιο φίδι έχουμε από δύο μέχρι οκτώ ώρες μέχρι να δράσει το δηλητήριο. Θέλω να υπογραμμίσω επίσης ότι κανένα φίδι δεν επιτίθεται στον άνθρωπο αν δεν νιώσει απειλή.

Εν κατακλείδι, το κυπριακό αστικό περιβάλλον είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να είμαστε κοντά στη φύση.

Πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας ευλογημένους που δεν περικυκλωνόμαστε από μπετόν, τσιμέντα και ουρανοξύστες όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το να δεχόμαστε αυτές τις «επισκέψεις» δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι ορισμένοι εξ αυτών των «επισκεπτών» ίσως να κατοικούσαν στο νησί μας πολύ πριν την άφιξη των ανθρώπων. Εμείς οφείλουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας μας υπεύθυνα, συμβουλευόμενοι τους ειδικούς, χωρίς να βλάπτουμε με τις παρεμβάσεις μας το οικοσύστημα.